4

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
Τα τελευταία πέντε χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο διαδραματίζεται μια βαθιά οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα στον ελλαδικό χώρο παρατηρείται μία κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” που έκανε την εμφάνιση της με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της. Η συμφωνία αυτή οδήγησε στην κορύφωση της εξαθλίωσης και της εκμετάλλευσης με στόχο την επίθεση του κράτους στις κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις. Μέσα από την αυξανόμενη υποτίμηση των ζωών μας και της εργατικής μας δύναμης βιώνουμε συνεχώς μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών-συντάξεων, συρρίκνωση των συστημάτων υγείας-παιδείας και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Σε όλο αυτό το διάστημα και με την εξαθλίωση να γίνετε όλο και πιο αισθητή, το κράτος νιώθοντας ότι δεν μπορεί να επιβάλλει την κυριαρχία του απέναντι στο λογικό και αυξανόμενο ξέσπασμα της κοινωνικής οργής χρησιμοποιεί όλες τις κατασταλτικές δυνάμεις και μεθόδους ώστε να καταστείλει όλους όσους αντιστέκονται.
Σε όλη αυτήν την κατάσταση ως βαλβίδα αποσυμπίεσης ήρθε να λειτουργήσει η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝ.ΕΛ. η οποία επιζητώντας την κοινωνική ειρήνη προσπάθησε να καπελώσει πληθώρα κοινωνικών και ταξικών αγώνων του προηγούμενου διαστήματος. Το διάστημα των 8 μηνών ήταν αρκετό για την ανάδειξη της κολοτούμπας του “πρώτη φορά αριστερά”. Σκοπός της νέας κυβέρνησης ήταν να δείξει ένα ανθρώπινο προσωπείο για να καλύψει τη σκληρότητα του κράτους, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις, προβάλλοντας τον “αντιμνημονιακό” χαρακτήρα της. Από την πρώτη στιγμή όμως, προεκλογικά ακόμα, ξεπρόβαλε η διάθεση των νέων κατόχων της εξουσίας που ήταν η ενίσχυση του κεφαλαίου και η καπιταλιστική αναδιάρθρωση.
Ο Σύριζα όλον αυτόν το καιρό αναλώθηκε σε μία “σκληρή” διαπραγμάτευση που από την αρχή έδειχνε σημάδια αποτυχίας (όπως και έγινε). Ντόπιο και ξένο κεφάλαιο έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ αφεντικών και εργαζομένων και ότι στόχος είναι η εξαθλίωση των εκμεταλλευόμενων κομματιών αυτής της κοινωνίας. Η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝ.ΕΛ. ανέλαβε τη συνέχιση του έργου των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και την πολιτική λιτότητας μέσα από την αναγνώριση του χρέους. Με τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε και με την αποτυχία διαπραγμάτευσης να την ακολουθεί, έπαιξε το παιχνίδι του δημοψηφίσματος που έθετε το ψευτοδίλημμα του ΝΑΙ ή ΟΧΙ όσο αφορά την παραμονή στο μνημόνιο άρα και στην Ευρώπη. Αν ο Σύριζα συμφωνούσε με ευκολία στο νέο μνημόνιο, θα σήμαινε την αυτόματη έξοδό του από τη διακυβέρνηση της χώρας. Το δημοψήφισμα είχε ως αποτέλεσμα το ΟΧΙ απέναντι στην εξαθλίωση, τα μνημόνια, τη φτώχεια και την καταπίεση. Ένα “όχι” όμως, που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση προς όφελος της για να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη αλλά και ως ένα μέσο εκτόνωσης του κόσμου πριν τη μνημονιακή συμφωνία που θα ακολουθούσε, μία συμφωνία ακόμα σκληρότερη από τα προηγούμενα μνημόνια.
Μετά την παρουσία του Σύριζα και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη εξουσία είδαμε το πραγματικό πρόσωπο της αριστερής κυβέρνησης. Οι αυτοαποκαλούμενοι “σωτήρες” δεν κατάφεραν, ούτε αυτοί με τη σειρά τους να δώσουν μία λύση στους καταπιεσμένους αυτής της κοινωνίας. Για μια ακόμα φορά καλούμαστε στις κάλπες ώστε να επιλέξουμε ποιός θα πάρει τα ινία τις εξουσίας. Όμως, όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, ξέρουμε ότι αυτός που θα έρθει να κυβερνήσει, στόχο θα έχει τη συνέχιση της βίαιης φτωχοποίησης, της καταστολής αλλά και την εφαρμογή του 3ου μνημονίου.
Εμείς ως αναρχικοί τασσόμαστε ενάντια σε κάθε είδους εκλογικής αυταπάτης και αναγνωρίζουμε ότι κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση δεν θα δώσει λύσεις στην διαρκή εξαθλίωση των ζωών μας. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας ώστε να μπορέσουμε να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε κοινωνική νομιμοποίηση πολιτικών και εξουσιαστικών θεσμών. Από την πλευρά μας, μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών, παρατάσσουμε την αντιεκλογική και αντικρατική δράση μέσω της συμμετοχής στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Υποστηρίζουμε έμπρακτα την συνειδητή αποχή και καλούμε όσες και όσους απέχουν, να συμμετέχουν στις οριζόντιες αδιαμεσολάβητες κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες και στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες.
ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΧΗ – ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΣΚΛΑΒΟΥΣ

Αναρχικοί/ές – Αντιεξουσιαστές/στριες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *